Pivo pro milovníky kávy a hořké čokolády. Plné v chuti s příjemnou hořkostí naplní duši každého domovarníka, který má rád suchá černá piva.
Slad dle receptu
Chmel dle receptu
Kvasnice Safale S - 04
Sáček na chmel
Dextróza není součást balení
Slady v setu jsou pomleté.
American Stout
Pale Ale Weyermann – 3,4 kg
Carahell Weyermann – 600 g
Caraaroma Weyermann – 300 g
Carafa I Weyermann – 300 g
Carafa III Weyermann – 300 g
Chmel Cascade – 275 g
Kvasnice Safale US – 0
4Slad dáme do 14 l vody o teplotě 37 °C, zahříváme a následně držíme při těchto teplotách
53 °C – 15 minut
67 °C – 60 minut
78 °C – 5 minut
Všechno z hrnce přemístíme do vyslazovací nádoby (platí pro „dvoukýblovou metodu“) a pomalu přecezujeme
(vyslazujeme), sladina teče do hrnce, ve kterém jsme vařili. Prvních cca 5 litrů sladiny, které nám vytečou, nalijeme zpět do vyslazovací nádoby, potom doléváme vodu o teplotě 80 °C, vyslazování končíme v momentě, kdy nám teče už jen mírně zabarvená, málo sladká tekutina (sladina). Slad pohltí část vody, je tedy nutné dolít sladinu v hrnci vodou na požadované množství (v tomto případě 23 l). Sladinu přivedeme k varu a následuje chmelovar.Chmelovar (100°C) – celková doba chmelovaru je
60 minut, postupně se přidávají chmely1. začátek varu 45
g Cascade – vaříme 60 minut2. po
55 minutách 80 g Cascade – vaříme 5 minutPo ukončení chmelovaru máme tzv. mladinu, tu rychle zchladíme na 22 °C (zákvasná teplota) a poté přemístíme
hadičkou do kvasné nádoby (pozor na chmel na dně hrnce). Pokud nemáme chladič, hrnec s mladinou zchladíme ve vaně s chladnou vodou, na hrnci při chlazení máme stále pokličku – v tomto období je mladina extrémně náchylná na kontaminaci kvasinkami a bakteriemi ze vzduchu.Přidání kvasinek – kvasinky nasypeme do převařené vody (cca 2,5 dcl) o teplotě 22 °C a necháme 30 minut stát
(nádobu s kvasinkami mějme zakrytou, ať se do ní nedostane nic ze vzduchu), poté je přilejeme do kvasné nádoby. V tomto případě je ideální teplota pro kvašení 19-21°C. Jakmile bude pivo vykvašeno (zhruba 3-7 dní) přidáme do kvasné nádoby 150 g chmelu Cascade, který dáme do přiloženého sáčku, po dalších 3–5 dnech stáčíme pivo do lahví.Aby pivo pěnilo a mělo bublinky (říz), přidáme do něj před stočením do lahví nevykvašenou mladinu (viz níže),
nebo glukózu (Dextrózu). V lahvi se tak opět rozběhne kvašení, kvasnice v lahvi spotřebují vzduch, tím se pivo zakonzervuje, zároveň při kvašení vzniká CO2, který pivo nasytí. Glukózu (Dextrózu) přidáváme do lahve před stočením piva, dávkování 3 g/0,5 l.Mladinu odebíráme po zchlazení do dezinfikované sklenice, kterou dobře uzavřeme a umístíme do ledničky (možno
i zamrazit). Vytáhneme ji až před stáčením do lahví, kdy se tato mladina přileje do kvasné nádoby k mladému pivu. V tomto případě je potřeba cca 1,5 l mladiny.Na dně láhve se po cca dvou dnech objeví sedlinka kvasnic – toto není závada, je to známka toho, že pivo v láhvi
dokváší. Po 14 dnech v lahvi můžeme pivo začít pít.Veškeré náčiní (hadice, kvasná nádoba, teploměr), které přijde do kontaktu s mladinou nebo s mladým
pivem musí být důkladně desinfikováno).V případě dalších dotazů se obratu na našeho technologa (pivo@proneco.cz, tel. č. +420 602 556 308)
.Dej Bůh štěstí!
PRONECO s.r.o., č.p. 78, 692 01 Klentnice
Provozovna Nádražní 934, 691 03 Rakvice
Vážení zákazníci,
vinařská sezóna, nejdůležitější období pro vinaře, je v plném proudu, proto vzhledem k narůstajícímu počtu objednávek se doba dodání zboží může prodloužit.
AKTUÁLNÍ INFORMACE K POVODŇOVÉ SITUACI:
vzhledem k povodňové situaci dojde k dočasnému zpoždění v doručování zásilek v nejvíce postižených oblastech, Moravskoslezkém a Olomouckém kraji.
Děkujeme za pochopení.