Beerzym® PENTA je speciální tekutý enzym pro odbourávání pentosanu a glukanů ve sladu, mladině a v zeleném a hotovém pivu. Hlavní aktivity
enzymu jsou založeny na různých hemicelulázách (hemiceluláza endo-1,4-ß-D-mananáza EC.3.2.1.78, endo-1,4-ß-D-xylanáza EC 3.2.1.8, endo
-1,3-ß-D-xylanáza EC 3.2.1.32 a exo-1,4-ß-D-xylosidáza EC 3.2.1.37) a ß-glukanázy (endo-1,3 (4)-ß-D-glukanáza EC 3.2.1.6 a endo-1,4-ßglukanáza EC 3.2.1.4).Degradace pentosanu a ß-glukanů vede ke zkrácení doby klíčení a ke snížení množství ß-glukanů ve sladu. V pivu snižuje
viskozitu což zlepšuje filtrovatelnost, zejména u piv používajících surová zrna nebo sladovou pšenici, žito, oves nebo kukuřici.
Jako endo-enzym Beerzym® PENTA hydrolyzuje 1,4 ß-glykosidické vazby v hemicelulózách a pentosanech (arabinoxylan), jakož i v celulóze,
licheninech a jiných glukanech. 1,4 ß-glykosidické vazby se vyskytují zejména u ječmene, pšenice a žita. Jejich hydrolýza je štěpí na pentózy a
hexózy