Slad z pšenice Špaldy
Špalda je druh pravěké pšenice, která se pěstovala už před 8000 lety a postupem času ustoupila novým šlechtěným pšeničným odrůdám. Má vyšší podíl minerálních látek a bílkovin, než klasická pšenice, proto v současnosti zažívá renesanci v odvětví zdravé výživy.
Slad ze špaldy je málo známý, tradičně se používá ve Švýcarsku a Německu do piv typu Dinkelbier. Špalda má oproti klasické pšenci typicky oříškvou chuť. Tato surovina otevírá nové dimenze domovarnického experimentování. Lze z ní vařit piva jak na způsob klasických pšeničných pivních stylů, tak zabrousit např. do piv typu Saison, Wild Ale, Bock nebo totálně popustit uzdu fantazii.
Barva 3 - 5 EBC
Celkový podíl ve směsi sladů až 80 %
Vyrábí sladovna Weyermann.