MaloStop F
MaloStop F je čistá kyselina fumarová E297 používaná pro zastavení aktivity mléčných baktérií, speciálně Oenococcus, ve víně nebo šumivých vínech.
Dávkování
Dávka pro zastavení mikrobiologické aktivity je běžně 30-60 g/ 100 L. Pokud je víno již v malolaktické fermentaci je doporučeno dávkování 60 g/100 L pro zastavení mléčných baktérií.
Použití
Díky limitující rozpustnosti fumarové kyseliny, je doporučováno rozpustit MaloStop F před užitím. Vmíchejte 5 g do litru vína abyste vytvořili roztok, pak jej aplikujte do nádoby. Při ošetření menších objemů je lze MaloStop F přidat zamícháním přímo do nádrže. U obou postupů je nutno zajistit dobrou distribuci kyseliny fumarové v nádrži. Po rozpuštění kyseliny by teplota vína neměla být nižší než 12°C. Doporučuje se odstupňované dávkování pro výrobu sektů, aby se minimalizovalo riziko spontánní jablečno-mléčne fermentace v základním víně i po sekundárním kvašení.
Použitím MaloStop F vede ke snížení hodnoty pH vína (v závislosti na dávkování zvýšení celkových kyselin až o 0,9 g/l, snížení hodnoty pH až o 0,2) a zvyšuje mikrobiologickou stabilitu. Tím se taky chrání od možného vysrážení polyfenolů a chrání jak barvu tak komplexnost vín.
Skladování
Je nutné produkt chránit od vlhkosti a pachů.
Otevřený obal znova těsně uzavřete a co nejrychleji spotřebujte.
PRONECO s.r.o., č.p. 78, 692 01 Klentnice
Provozovna Nádražní 934, 691 03 Rakvice
Vážení zákazníci,
OTEVÍRACÍ DOBA 1.5. A 8.5.2025.
Prodejna Rakvice a Klentnice - ZAVŘENO.
Laboratoř - ZAVŘENO.
E-shopové objednávky budou zpracovány následující pracovní den.
Děkujeme.