Žitný slad
Barva (EBC) 3,5 – 6,5
Extrakt v sušině 81 %
Používá se převážně na výrobu žitných piv (Roggenbier), dá se s ním však experimentovat a přidat jej také do piv typu Ale, Porter, Lager, …. Pivu dodává typickou chuť a aroma žita, slouží také k podtržení sladové chuti v pivu a zvýšení tělnatosti.
Běžně se používá podíl ve směsi sladů kolem 20 %, ale pokud se chystáte vařit typický německý Roggenbier, lze použít až 60 % (v tomto případě je nutno počítat s náročnějším vyslazováním).
Velmi zajímavé a v poslední době nabírající na popularitě je použitní žitného sladu u piv typu IPA.
Žitný slad použitý ve větším množství má tendenci zhoršit průběh vyslazování (žito se rozvaří podobně jako rýže a může tak zacpat odtokové kanálky), doporučujeme proto v průběhu rmutování udělat při teplotě 45 °C prodlevu 25 minut. Dojde květšímu rozložení betaglukanů, tím pádem ke snížení viskozoty a tento problém se částečně eliminuje.
Sladovny Viking jsou jedním z největších producentů sladů na světě. Produkují vysoce kvalitní slad, ze kterého vaří ty nejznámější pivovary jak na mini tak na průmyslové scéně."
*Na tento produkt se nevztahuje zákaznická sleva.
Vážení zákazníci,
otevírací doba 13.-14.12.2024.
Pátek 13.12.2024 - prodejny Rakvice, Klentnice, Laboratoř a e-shop do 14:00h.
Sobota 14.12.2024 - prodejny Rakvice a Klentnice - ZAVŘENO.
Děkujeme za pochopení.