Úvod » Příslušenství » Refraktometr


        

Refraktometr

Skladem

 

Cena bez DPH: 1 029,8 Kč
Cena s DPH (21 %):
1 246,0 Kč

do košíku:
  ks  

Optický refraktometr se 2 stupnicemi pro měření cukernatosti pivní mladiny.

Stupnice SG wort: jedná se ospeciální stupnici pro měření specifické hmotnosti pivní mladiny s jejíž pomocí zjistíte hustotu s rozsahem měření 1.000 až 1.120 a s rozlišením 0.001. Tato stupnice se hojně používá v anglicky mluvících zemích a pokud čerpáte inspiraci ze zahraničních receptů většinou se s údají v ní uvedených setkáte. Vztah mezi klasickou stupnicí Plato běžně zaužívanou v ČR (pivo 10 °, 12 °) a specifickou hmotností (SG) není lineární, ale přibližně lze uvést takto: 1 ° Plato se rovná čtyřem SG

Příklad: 12 ° Plato odpovídá hustotě 1,048 (12 x 4 x 0.001)

 

Stupnice °Bx: rozsah 0 až 32 °Bx s rozlišením odečtu 0.2 °Bx. Univerzální stupnici Brix lze použít také při pěstitelském pálení ovoce - především pro měření cukernatosti ovocného kvasu a rmutu při procesu fermentace (přirozené alkoholové kvašení). Symbol °Bx uvádí poměr hmotnosti cukru (sacharózy) a vody, ve které je dané množství cukru rozpuštěno. 100 g roztoku 25 °Bx obsahuje 25 g cukru. Jinými slovy, ve 100 g cukerného roztoku je 25 g cukru a 75 g vody.

Postup měření:

Na optickou část refraktometru stačí kápnout měřenou látku, přiklopit krytku hranolu (tím se látka lépe rozprostře po měřícím hranolu), přiložit oko k okuláru, podívat se proti světlu (případně doostřit) a na stupnici můžete pohodlně přečíst výslednou hodnotu.

Obecné technické parametry

  • Referenční teplota 20 °C
  • ATC - automatická teplotní kompenzace (při teplotách 0 až 30 °C)
  • Možnost doostření
  • Délka ~ 175 mm
  • Obsah balení: odolné plastové pouzdro, refraktometr, čistící hadřík, pipeta pro odběr, šroubováček, český návod
  • Kovové tělo přístroje